Yüzümüzü Güldüren Mucize: Bor

  • 03
    HAZ
    2084 hit
    Yüzümüzü Güldüren Mucize: Bor

     Bir süredir Etimaden'in çıkardığı Boron'u yazmak istiyordum. Test edip kullandıktan sonra görüşlerimi aktarmanın daha uygun olacağını düşündüm.
    5 aydır Boron kullanıyorum. Gönül rahatlığı ile tavsiye ediyorum, tek kelime ile çok iyi bir ürün. Türkler bir iş yaptığında gerçekten en iyisini yapıyor! Etimaden'in bor ekibini kutluyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurulan bu değerli kurumun Ata'mızın emanetine sahip çıkıyor olması gurur verici. Boron'u tercih etmemin ilk nedeni Türk malı olmasıdır. Yani yerli ve milli bir ürün... Her türlü çamaşırda iyi sonuç veriyor. Boron bir detarjan değil, temizlik ürünü. Kimyasal içermiyor. Zor lekeleri de kolayca çıkarıyor. Özellikle benim gibi elinden kalem düşmeyen kişilerin sorunu mürekkep lekesidir, Boron mürekkep lekesini de kolayca çıkarıyor. Piyasadaki diğer ürünlere göre fiyatı düşük.

    Boron çevre dostu bir ürün. İklim değişikliğinin dünyamızı tehdit ettiği şartlarda çevreye duyarlı ürünler üretmek ve kullanmak bir sorumluluktur. Ürünün Ar-Ge'si bu kadar bilinçli çalışınca, diğer detarjan firmalarının da Boron gibi olması ve onların da bor ürünleri çıkarması bekleniyor. Hatta bakanlık da bu fikre açık. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez piyasadaki diğer firmaların bor madeninden temizlik ürünü üretmesinden memnun olacağını dile getiriyor.

    2.4 MİLYON TON ÜRETİM
    Bor madeni cam seramik, tarım, kimya, sanayi, nükleer enerji ve daha birçok alanda kullanılıyor. Etimaden Genel Müdürü Serkan Keleşer, "Dünyada yıllık 4 milyon ton bor kullanılıyor ve bunun 2.4 milyon tonu Eti Maden'den temin ediliyor. Ülkemizin bor satışı %59 seviyelerinde. 2018'de 1 milyar doları geçen ihracatta en büyük müşterimiz Çin" diyor. Keleşer, rakip ülkelerin rezervlerinin 350 yıl daha yeteceğini dile getirirken, bor konusunda ülkemizde yapılacak çok iş olduğunu ve hedeflerinin rezerv kadar pazara ulaşmak olduğunu vurguluyor.

    Ülkemizde bor madeni işlenip borik asit olarak satılıyor. Ve 1'e 3 oranında katma değer sağlanıyor. Ancak hedefte borik asitin katma değerini 2000 kata çıkaracak olan Bor Karbür (siyah elmas) var. Borik asitin dünya piyasasında tonu 600 dolar civarında iken, borik asit bor karbüre dönüştüğünde toz halleriyle birlikte sanayi ve endüstride tonu yaklaşık 40 bin dolarlık ürüne dönüşüyor.

    STRATEJİK BİR ÜRÜN
    Bu ürün yeni teknolojilerle birlikte işlenerek levhalar şekline dönüşüyor. Zırh levhalardan, eğimli ve kıvrımlı olanların özellikle helikopter zırhlarında, silindir boru ve ince olan nükleer santral nötron tutucuları ve soğutmada, zırh ve yelek dediğimiz mukavemeti en dayanıklı ama hafif olan ve özellikle savunma sanayimizdeki en stratejik ürünlere dönüşebiliyor. Bor tarımda da gübre olarak kullanılıyor. Borun bitkilerin büyüme ve gelişiminde önemli rol oynadığını bildiren Bakan Dönmez "Bor bitkilerin soğuklara, hastalıklara ve zararlı türlere karşı dayanıklılığını artırarak verimi yükseltiyor. 2018'de tarımda toplam 4 bin tonun üzerinde rafine bor ürünü kullanıldı. Verimde yüzde 20'lere varan artış oldu. Ayrıca 9 bin tonun üzerinde borlu gübre Etidot-67 ihraç ettik. Hindistan'dan Amerika'ya, Çin'den Brezilya'ya kadar birçok ülkede tarıma borlu gübremiz hayat verdi" diyor.

    Ülkemiz için cevher olan borun kullanım alanlarının daha da yaygınlaşması ve Ar-Ge yatırımları çok önemlidir. Ülkemizin değerlerine çıkarak yeri ve milli ürünleri kullanmak vatandaşlık görevimizdir.

    Kaynak: Gonca Elibol Yeni Asır Köşe Yazarı