Blokzincir ile Zincirleme Başarı
Dijital çağla birlikte gelişmiş ülkeler blokzincir teknolojisine odaklandı.
10 Nisan 2018'de Avrupa Komisyonu Digital Day (Dijital Gün) 2018 etkinliğini gerçekleştirdi. Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya ve İsveç'in aralarında bulunduğu 22 AB ülkesi, Blockchain'de bir Avrupa Blokzincir Ortaklığı yaratmak için deklerasyon imzaladı. Amaç, Avrupa'yı 'blockchain' teknolojilerinin geliştirilmesinde ve piyasaya sürülmesinde dünya lideri yapmaktır.
Uluslararası ortaklık, "Üye devletler arasında teknik ve düzenleyici alanlarda deneyim ve uzmanlık alışverişi yapma ve geniş uygulamaların başlatılmasına yönelik işbirliği için bir araç" olduğunu iddia etmektedir. TÜBİTAK'a göre Blokzincir, "Veri transferi sağlayan mevcut internet ortamında, değerli varlıkların transferine de olanak sağlayarak tüm hayatımızı yeniden şekillendirecek yepyeni bir teknolojiyi adlandıran merkezi olmayan bir şifreleme kayıt defteridir."
TİCARET BAKANLIĞI DEVREDE
Bankacılık, Fin Tech, para transferleri, değerli belgelerin oluşturulması ve saklanması, e-ticaret, hisse senetleri ve borsalar, e-noter, kişiden kişiye borçlanma ve dağıtıl yapılı kredi sistemleri, bağış sistemleri ve mikro ödemeler, bulut bilişim ve güvenli bulut depolama gibi birçok alanda kullanılmaktadır.
2014 yılında ilk düşünce evresi ve ilk kullanım alanıyla başlayan sürecin, 2025'te ana akım ve olgunluk noktası olması öngörülmektedir.
Böylesine geniş kullanım alanı olan blokzincir teknolojisi, ülkemizde de uygulanmaya başlanacaktır. 9 Ocak 2019'da Ticaret Bakanlığı ile Blokzincir Türkiye Platformu arasında bir mutabakat zaptı imzalanacak.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "İhracat ve ithalat işlemlerinin blokzincir teknolojisiyle hiç olmadığı kadar hızlı gerçekleşmesini sağlayacak yeni bir sistem üzerinde çalışmalarımıza başladık. Bakanlığımız, Blokzincir Türkiye Platformu'nun ilk kamu üyesi olacak, Türkiye'nin büyük sanayi kuruluşları, iletişim devleri ve finansal kurumlarının üye olduğu bu platforma eksik olan kamu perspektifini getirecek. Test ve kabul işlemleri gibi, ürünlerin gümrükte beklemesine sebep olan birçok işlem yeni yapıyla artık sorun olmaktan çıkacak" sözleriyle konuya yeni bir perspektif kazandırdı.
YENİ BİR ÇIĞIR AÇILACAK
Halihazırda Singapur gibi dijital dönüşümde lider ülkelerle yapılan görüşmeler yeni dönemin de habercisi. Blokzincir teknolojileri uluslararası ticarette birçok bürokratik engeli ortadan kaldıracak çözümleri bünyesinde barındırıyor. Ülkeler arası mevzuat farklılıkları, belgelerin standart olmaması ve sahtecilik gibi birçok konu doğrudan blokzincir teknolojisinin çözüm alanına giriyor.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, İkinci 100 Günlük Eylem Planı'nı açıklarken, "Blokzincir ile dış ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik istişare toplantıları yaptıklarını" aktararak, dağıtık defter teknolojilerinden "blokzincir"e dikkati çekmişti. Ülkemiz, blokzincir teknolojisi ile kamu ve özel sektörde yeni bir çığır açacak.
Değişim ile yeni girişim alanları oluşturacak, inovatif bir dönüşüm yakalayacaktır.
Blokzincirin uygulanması için, dijital dönüşümün tüm alanlarda yer alması, gerekli yasal düzenlemelerin özellikle hukuk ve teknoloji altyapıları ile uluslararası entegrasyonun sağlanması önem taşımaktadır. Bu kapsamda politikaların belirlenmesi önem arz etmektedir. Tüm bunlar sağlandığında Türkiye, blokzincir avantajlarıyla zincirleme başarı yakalayacaktır.
Kaynak:Gonca Elibol Yeni Asır Köşe Yazarı