Spil Dağı Cazibe Merkezi Olmayı Bekliyor
Doğanın eşsiz güzelliklerini barındıran bir cennet Spil Dağı Milli Parkı. Manisa Şehzadeler Belediyesi sınırları içinde yer alan bölge, İzmir merkeze yaklaşık 50 km, Manisa merkeze 24 km mesafede olan bu alan huzur dolu bir atmosfere sahip.
Ege Bölgesi için bir nimet olan Spil Dağı Milli Parkı'nın tarihinden ve özelliklerinden bahsetmek isterim.
Niobe (Ağlayan Kaya), Manisa Lalesi, Manisa Tarzanı, Şehzadelerin at sürdüğü yer ve efsane hikayeleri ile ve birçok tarihi mirasa ev sahipliği yapmış olan Spil Dağı, mitolojiye göre adını Anadolu'nun eski ana tanrıçası Kybele ve Frigye kralı Menos'un kızı Sibel'den alıyor.
Spil Dağı Milli Parkı yılkı atları, kurt, tavşan, tilki, domuz,sansar, sincap, keklik, doğan, atmaca, kartal, akbaba gibi türleri de barındırıyor. Milli parkta 600 metre rakımına kadar Kızılçam daha yukarılarda ise Karaçam görülüyor. Meşe ve ardıç ağaçları da flora içerisinde yer alıyor.
Rekreasyon imkanları bakımından büyük değer taşıyan Spil Dağı, 22 Nisan 1968 tarihinde Milli Park ilan edilmiş.
6800 hektar büyüklüğündeki milli park, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmetini sürdürüyor.
Konaklama, çadırlı kamp, yamaç paraşütü, dağ bisikleti, fotosafari ve botanik turları için elverişli olan Spil Dağı, zengin oksijeniyle vücut direncini de arttırıyor. Öyle ki, kanser hastaları için kemoterapi sonrası iyileşme sürecini kısaltıyor.
Stresi azaltan ve yoga için de ideal ortam sunan Spil, özellikle beyaz örtüye büründüğü kış günlerinde çocuklar için eğlenceli bir ortama dönüşüyor.
Alan, arkeolojik ve mitolojik kalıntıları barındırması nedeniyle bilimsel araştırmalar için de merkez konumundadır.
Alanda 42 adet kır evi kullanıma hazır.
Spor alanları, festival alanı, cami, günübirlik sosyal kullanım alanları da vatandaşın hizmetinde. Spor ve sağlık otellerinin altyapı çalışmaları ise Bakanlık tarafından onaylanmış ve yapımı devam ediyor.
YAZ KIŞ İDEAL
Coğrafi özellikleri, mitolojik tarihi, doğal güzelliklere sahip alanın bir cazibe merkezi haline dönüştürülmesine ihtiyaç var. Ege Bölgesi'nin incisi olan bu alanda yapılacak çok proje var. Dünyaya marka olabilecek potansiyeli barındıran bu alanın, tam kapasite kullanılması için mevcut tesislerin ve hizmetlerin daha da genişletilmesi gerekiyor. Kayak merkezi, teleferiği, her kesime hitap eden konsepti ile turizme kazandırılarak ülke ekonomisine katkı sağlanabilir. Bölge kışın kar, yazın hava sıcaklığının normalden 12-13 derece daha düşük olduğundan yaz turizmi açısından ideal. Edindiğim bilgilere göre ihaleyi alacak firma burayı Uludağ'dan Erciyes'ten, Abant'tan daha popüler bir konuma getirilebilir.
MANYETİK ÇEKİM
İlginç ki, Spil Dağı'nın manyetik çekim de özelliği var. Efsaneye göre Thales M.Ö 6. yüzyılda Spil Dağı'nda bulunan taşın demir cevherlerini çektiğini keşfetmiş. Thales çok haklı. Ayrıca Spil'in çekim gücü olan başka bir yönü de buraya gelenlerin ayrılmak istememesi.
Çünkü buranın insanı huzur ve güzelliklerle bağlayan manyetik bir çekim gücü var. Böylesine kıymetli alanın turizm merkezine dönüştürülmesi, ülke ekonomisine katkı sağlaması ve de bu güzelliklerin ün salması için el birliğine ihtiyaç var.
Kaynak: Gonca Elibol Yeni Asır Köşe Yazarı