Zaman YÖNETİMİ ile Başarıyı Yakala
Ülkemizin kalkınması ve muasır medeniyetler seviyesine çıkması için çok çalışmamız ve en önemlisi ise üretmemiz gereklidir. Üretmeyen toplumlar yok olmaya mahkumdur!
Gerek bireysel hedeflere gerek kurumsal hedeflere ulaşmada en önemli faktör "zaman" faktörüdür. İnsan zamanını doğru yönettiği ölçüde hedeflerine ulaşabilir.
Zaman Yönetimi; işgücü yoğun yöneticilerin zamanlarını iyi organize etmelerine yardımcı olmak amacıyla bir eğitim aracı olarak 1980'li yıllarda Danimarka'da doğup zamanla dünyaya yayılmıştır.
Araştırmalar 70 yıllık bir ömre sahip bir insanın; 20 yılını uyku, 16 yılı tahsil, 4 yılı beslenme, 4 yıl seyahat, 5 yıl kişisel bakım, 3 yıl ziyaret, telefon görüşmeleri, 3 yıl televizyon izlemek ve 1 yılını diğer konularla geçirdiğini ortaya koyuyor. Bu durumda sadece 14 yıl çalışmaya vakit kalabiliyor.
Ekonominin temel dinamiği olan çalışma hayatında, zamanın doğru kullanılması mikro hedeflerden makro hedeflere yol alınması açısından önemlidir. Bu yüzden yönetim süreçlerinde zamanın ölçülebilir kriterlerle tanımlanması gereklidir. Maalesef iş dünyası genellikle bu noktayı ihmal etmektedir.
İşe uygun kişilerin görevlendirilmesi, işbaşı eğitimlerinin verilmesi, liyakata önem verilmesi, insan kaynakları ve yönetim sistemlerinin tanımlanması, iş yönergelerinin ve prosedürlerin oluşturulması, personelin belirli periyotlarda eğitim aldırılması işin yapılışını kısaltacak ve böylece zaman tasarrufu sağlanacaktır.
PROFESYONEL STANDARTLAR
Etkin bir zaman yönetiminde "planlama, organizasyon, emir-komuta, koordinasyon ve denetleme (kontrol)" faktörlerinin profesyonel standartlarda uygulanması çok önemlidir.
Bununla birlikte:
● Hedefleri yazıya dökmek
● Hedef yolundaki zaman tuzaklarını ortadan kaldırmak
● Kararlı, disiplinli ve inançlı olmak
● Kişisel hazırlık ve planlama yapmak,
● Tamamlanacak işe tarih belirlemek
● Bilgi sahibi olmak, okumak, araştırmak
● Yetki devri yapmak
● Tedbir almak gereklidir.
Ayrıca bazı insanlar yapılacak onca iş arasından hangi işe öncelik vereceği konusunda zorluk çekmektedir. Böyle bir durumda "Bu iş bana ne kazandıracak? veya, "Ne kaybettirecek" sorusunun cevabı aranmalıdır. Yani kısacası zaman, hayatımızın her anını etkileyen en önemli cevherdir. Satın alınamayan geri döndürülemeyen bu hazineyi doğru yönetmek ise bizlerin elindedir.
BİLİMSEL TEKNİKLER
Son olarak Zaman Yönetimi konusunda verdiğim eğitimlerimde kullandığım birkaç bilimsel tekniği sizinle de paylaşmak istiyorum.
● Pomodoro Tekniği: 25 dakika çalıştıktan sonra 5 dakika mola veriliyor. 4 kez tekrarlandıktan sonra 20 dakika ara veriliyor. İş performansını 2 katına çıkaran bu teknik öğrenciler içinde verimli ders çalışma için bir yöntemdir.
● Pareto Analizi : İş Dünyasında Başarı için Astların ve Üstlerin Rolü adlı ilk kitabımda da anlattığım bu teknik, takım çalışmasında kullanılır ve problem çözmede etkili bir yöntemdir. 80/20 Kuralı olarak bilinen bu kuralda birçok olayda sonuçların yüzde 80'i, nedenlerin yüzde 20'sinden kaynaklanmaktadır.
Kaynak: Gonca Elibol Yeni Asır Gazetesi