İnsan Kaynakları İş Hukuku Uygulamaları Danışmanlığı

İnsan Kaynaklarında İş Hukuku Uygulamaları Danışmanlığı

İnsan Kaynakları Birimleri İş Hukuku ve SGK mevzuatlarını uygulayan en kritik birimdir. İK'nın ilgili kanun maddelerini doğru uygulaması, yönetmelik ve Yargı Kararlarına göre işleyişleri sürdürmesi çok önemlidir. Her ne kadar mevcut yasalar “işçi lehine yorum ilkesi” misyonunda olsa da, İK Yetkilerinin yasal konularda en küçük bir yanlışlık yapması, belge üzerinde gözden kaçırdığı en  küçük detaylar, şikayet ve ihtilaf durumlarında çığ etkisi ile büyüyebilmektedir.  Maalesef bu durum kurumları yüklü miktarda tazminat ödemeye mahkum bırakabilmektedir.

Çalışma hayatında, İş hukuku uygulamaları yoruma açıktır. Hatta İş Hukuku Avukatları, İş Müfettişleri, SGK ve İş Kur uzmanları dahi bazı durumlarda teoriyi pratiğe dökme noktasında zorluk çekebilmektedir. Çünkü İK'da teoriyi pratiğe dökmek özel bir tecrübeyi gerektirir.

Senin Kariyerin Danışmanlık; bu alanda özel bir tecrübeye ve yetkinliğe sahiptir. "Sahanın Üstadı" olarak anılan ve kanun koyucuların fikirlerine danıştığı uzmanı ile güçlü etkiler bırakmaktadır. 

Danışmanlığın Amacı: İnsan Kaynakları Birimlerinin uyguladığı İş Hukuku uygulamalarının belge üzerinde nasıl idari para cezası almadan işleyişin yürütüleceği, bunları yaparken çalışanların en verimli şekilde nasıl çalıştırabileceğini, hukukun uygun gördüğü yöntemlerle çalışma saatlerinin üretim sistemlerine göre uyarlanacağını göstermektir. 

 “İddia eden ispatla yükümlüdür” gerçeğinden yola çıkarak, iş müfettişlerinin dikakt ettiği hususları, mahkeme dilini bilindiği için belge üzerinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini, uygulamalı olarak belge, form ve muvafakatnmelerle gösterilerek Danışmanlık Hizmeti verilmektedir.

Hedef: iş barışın sağlanması, işverenlerin idari para cezası almaması, işçi-işveren arasında ihtilaf yaşamaması, kazan & kazan ilkesinde  mutlu bir çalışma ortamının oluşturulmasıdır. Mutlu çalışanlar büyük başarılara imza atarlar.  


Danışmanlık konuları:

  • Personelin özlük dosyalarının iş hukukuna uygun olmasının sağlanması,
  • Fazla mesai, denkleştirme, telafi çalışması gibi çalışma sürelerine ilişkin uyulması gereken yasal prosedürlerin belgelendirilmesi ( Muvafakatname, bordro ve SGK)
  • “Fesih en son çaredir” ilkesi olsa da, fesih durumlarında fesih süreç dökumanlarının oluşturulması, fesih bildirimi, ibraname vb. belgelerin yasalara uygun şekilde düzenlenmesi,
  • Haklı, haksız ve geçerli fesihlerin usullere göre uygulanması,
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişlerinin, teftişlerde incelediği hususlara göre belgelerin her an denetime hazır bir şekilde düzenlenmesi, iç denetimlerin düzenli bir yapılması ve yönetime raporlanması,
  •  “Çalışanların sadakat borcu, işverenin çalışanı gözetme borcu” gibi karşılıklı hak ve yükümlülüklerine göre bilgi verilmesi ve tamimlerin oluşturulması,
  • İş kazaları kapsamında uygulanması gereken kuralların ve belgelerin hazırlanması yönergelerin oluşturulması ve çalışanlara duyurulması,
  • Görev tanımlarının iş hukukuna uygun şekilde düzenletilmesi,
  • Çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik, yönetimin bilgilendirilmesi,
  • Disiplin Yönetmeliği, İK Yönetim El kitabı vb. gibi çalışanları ilgilendiren Yönetmeliklerin hazırlanması.